fbpx

Winderigheid. Waar komt het vandaan en hoe kom je er van af?

You are here: Home / Winderigheid. Waar komt het vandaan en hoe kom je er van af?

Ayla Steegs-Janssen Diëtist PowerSlim

10 maart 2020

Er rust altijd nog een beetje taboe op dit onderwerp. De meeste mensen praten er niet over en doen het (gelukkig) niet in het openbaar, maar ondertussen is het laten van een wind iets heel normaals. Iedereen doet het, zo tussen de 10 en 20 keer per dag, al dan wel bewust of onbewust (in je slaap bijvoorbeeld). Het is echter wel vervelend als je er meer last van hebt en je moet inhouden bij openbare gelegenheden of bij je (nieuwe) partner. Je kunt hier erge buikpijn van krijgen omdat de gassen in je darmen zich hierdoor ophopen. Moet je veel meer winden laten dan 10-20 per dag of je kun je ze niet inhouden? Dit wordt flatulentie of winderigheid genoemd. Wat zijn de oorzaken, want waarom laat de één veel meer winden dan de ander? En hoe kun je het zoveel mogelijk beperken?

Waarom laten we ze?

Iedereen heeft altijd een bepaalde hoeveelheid gas in de darmen. Dit gas bestaat vrijwel geheel uit reukloze gassen: stikstof, zuurstof, koolzuurgas, waterstof en methaan. Soms zitten daar ook stinkende gassen bij. Dit kan komen door de afbraak van bepaalde voeding, eiwitten en door de samenstelling van je darmflora. Om het gas kwijt te raken uit je darmen, laat je normaal gesproken dus zo’n 10-20 keer per dag een wind.

Hoe komt dit gas in de darmen:

  • Het inslikken van lucht. Iedere keer dat je iets eet of drinkt, slikt of praat komt er een kleine hoeveelheid lucht mee naar binnen.
  • In je darmen bevinden zich bacteriën die onder andere verantwoordelijk zijn voor het verteren van voedsel. Hierbij komen gassen vrij.
  • Vanuit het bloed wordt een hele kleine hoeveelheid gas afgegeven aan de darmen en weer terug.

Oorzaken van winderigheid

Heb je veel last van het laten van winden, dus meer dan 20 keer per dag? Dit kan de volgende oorzaken hebben:

  • Te veel lucht inslikken. Dit gebeurt vooral als je veel stress of spanning ervaart. Je ademhaling zit dan vaak vrij hoog en je ademt vaker en sneller (soms zelfs hyperventileren), waardoor je veel extra lucht inademt. Ook door roken, drinken met een rietje, snel praten, niet goed kauwen, snel eten, een slecht zittend kunstgebit en het kauwen van kauwgom wordt extra lucht ingeslikt.
  • Bepaalde voedingsmiddelen. Dit is per persoon afhankelijk, maar sommige mensen reageren sterk op bepaalde voedingsmiddelen. Dit zijn met name koolsoorten (spruitjes, boerenkool, spitskool etc. en met uitzondering van bloemkool en broccoli), uien en peulvruchten (denk aan de bekende bruine bonen). De koolhydraten uit deze voedingsmiddelen worden niet volledig verteerd en gaan gisten in de dikke darm. Dit heeft extra gasvorming tot gevolg. Ook fructose in fruit en vruchtensappen en sorbitol (zoetstof in light-producten zoals kauwgom en frisdrank) worden minder goed verteerd en opgenomen.
    PS Ook zijn er voedingsmiddelen die veel lucht bevatten zoals een soufflé, omelet, koolzuurhoudende dranken, slagroom of brood. Ongemerkt eet je dan ook extra lucht.
  • Medicatie. Sommige medicijnen hebben een laxerende werking. Kijk hiervoor op de bijsluiter in de verpakking.
  • Obstipatie. Doordat je niet goed naar het toilet kunt kun je ook extra last hebben van winderigheid. Kun je niet goed naar het toilet? Lees dan de 5 tips die ik eerder uitschreef.
  • Lactose-intolerantie. Doordat het melksuiker (lactose) niet kan worden afgebroken in de dunne darm, komt het onverteerd in de dikke darm terecht. Daar het gisten, met gasvorming als gevolg.
  • Overgewicht. Mensen met overgewicht hebben meer methaan-producerende bacteriën in hun darmen en daardoor vaak last van winderigheid.
  • Parasieten, bacteriën of schimmels. Bepaalde parasieten kunnen winderigheid veroorzaken. Ook een toename aan bepaalde bacteriën en overgroei aan candida hebben winderigheid als gevolg.

Advies

  • Zorg ervoor dat je op tijd rust en ontspant en dus niet gestrest bent.
  • Neem de tijd voor het eten, kauw goed en praat niet te veel tijdens het eten.
  • Probeer het drinken met een rietje zo veel mogelijk te vermijden.
  • Beperk het eten van voedingsmiddelen die gasvormend zijn. Probeer deze producten minder te eten of tijdelijk te vermijden.

Als je veel last hebt van winderigheid of het gaat gepaard met andere klachten, kan het verstandig zijn om dit te bespreken met de huisarts. Ook kun je terecht bij een diëtist als je vermoedt dat bepaalde voeding de oorzaak is. Die kan je helpen met het opsporen van de oorzaak en je leren om gezond(er) te gaan eten.

PowerSlim en winderigheid

Er komen veel positieve reacties van mensen die na PowerSlim veel rustigere darmen hebben gekregen. Veel mensen zijn namelijk een stuk gezonder en regelmatiger gaan eten en dit heeft een gunstig effect op je darmen.

Daarentegen horen we ook wel eens dat de darmen van mensen juist tijdelijk opspelen tijdens het PowerSlimmen. Dit uit zich dan in winderigheid en een wat opgeblazen gevoel.

Wat kan de oorzaak zijn?

Eet je rustig, kauw je goed en kun je voor de rest de eerder genoemde oorzaken van winderigheid ook uitsluiten? Dan kunnen eiwitten en/of polyolen de oorzaak zijn.

Eiwitten

Dit kan komen doordat je meer eiwitten gaat eten dan dat je gewend. Het afbreken van eiwitten kost wat meer moeite voor je darmen dan bijvoorbeeld koolhydraten. De eiwitten die niet worden opgenomen, komen in de dikke darm terecht waar ze kunnen gaan fermenteren. Hierbij ontstaan gassen die winderigheid veroorzaken. De één heeft hier echter meer last van dan de ander en vaak gaat dit na een tijdje vanzelf over als je lichaam meer gewend is aan de hoeveelheid eiwitten. Mocht je er veel last van hebben, overleg dit dan met je PowerSlim coach.

Polyolen

Polyolen (suikeralcoholen) zijn zoetstoffen en zijn iets minder of net zo zoet als suiker, maar ze leveren daarentegen geen calorieën. Polyolen hebben een lage glycemische index waardoor het langer duurt voor ze worden opgenomen in het bloed. Dit betekent dat je geen directe piek krijgt in je bloedsuikerspiegel, waardoor je niet snel weer trek krijgt. Een heel groot voordeel tijdens het afvalproces.

Het nadeel is dat polyolen zeer heftig worden gefermenteerd in de dikke darm door bacteriën. Door de bijproducten die ontstaan, zoals gassen, kunnen er bijwerkingen optreden zoals winderigheid.

Heb jij last van darmklachten tijdens het PowerSlimmen?

Op de verpakking staat precies of er geen, weinig of wat meer polyolen in het PowerSlim product zitten. Met je PowerSlim coach kun je dus bekijken welke producten je beter (even) kan mijden.

De klachten zullen dan een stuk minder worden.