fbpx

Kalknagels

You are here: Home / Kalknagels

Kalknagels zijn schimmelnagels en wij helpen u daarvan af.

Lelijke nagels, verdikte, verkleurde of brokkelige nagels. Een ontsierde aandoening, soms een beetje pijnlijk. Maar ach, eigenlijk valt er best mee te leven. Zo denken de meeste mensen. Vaak zijn schimmels de aanstichters van deze “kalknagels”. gelukkig zijn schimmelnagels tegenwoordig prima te behandelen. Uw pedicure kan u daarover informeren.

In Nederland lijdt naar schatting circa 26% van de bevolking aan schimmelinfectie aan de nagel(s). Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels.
De kans op een infectie neemt toe naarmate men ouder wordt.
Ook risicogroepen, bijvoorbeeld diabetici, hebben vaak last van  schimmelnagels. Vaak zijn last bij het lopen, pijn en schaamtegevoel het onnodige gevolg.

Hoe zien schimmelnagels eruit?

Schimmelinfectie kan voorkomen aan de nagels van handen en voeten. De aandoening aan de voeten begint vaak bij de nagel aan de grote teen. Als er geen behandeling plaatsvindt gaat de schimmel verder op “avontuur” en zullen ook andere teennagels worden aangetast. Een schimmelinfectie van de nagel gaat als volgt:

  • verkleuring van één nagel in wit of geel
  • verandering van de witte of gele kleur in geelbruin
  • de nagel verdikt, wordt hobbelig en brokkelig
  • de nagel kan geheel of gedeeltelijk loslaten

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Iemand met een gezonde huid en nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen “sporen” van schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus gemakkelijk mee in contact.
Vooral in gemeenschappelijke ruimte zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. U bent zelf dan wee een bron voor nieuwe infecties.
Iemand met een schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

Hoe zijn ze te voorkomen?

Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. Wat kunt u zelf doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:

  • gebruik niet teveel zeep en spoel zeepresten goed af
  • desinfecterende zeep is niet effectief tegen schimmels
  • droog uw voeten zorgvuldig, ook tussen de tenen
  • draag bij voorkeur sokken van wol of katoen
  • draag goed passende schoenen en wissel deze regelmatig
  • draag slippers in openbare wasgelegenheden

Behandeling van schimmelnagels


Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Waarneer de nagel door een schimmelinfectie is veroorzaakt, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Mede daarom is behandeling noodzakelijk.
Tot voor kort was de behandeling van schimmelnagels erg moeizaam. Dit kan behandeld worden met kalknagel olie of een recept van de huisarts. Ondersteunende behandeling van uw pedicure is van belang. Deze kan dikke en soms pijnlijke nagels dunner maken wat de genezing bevordert.

Een geruststelling tot slot

Na de behandeling met het voorgeschreven geneesmiddel, duurt het een poos voordat de nagel er weer “normaal” uitziet omdat de nagel van de grote teen gemiddeld slechts enkele millimeters per maand.