fbpx

Zijn biologische producten gezonder?

You are here: Home / Zijn biologische producten gezonder?

Gitte Smolders Diëtist PowerSlim

22 juli 2019

Biologische voeding is de afgelopen jaren populairder geworden. De Nederlandse consument geeft meer geld uit aan biologische producten en de populariteit lijkt nog verder toe te nemen. Dit komt mede doordat de consument denkt dat biologische voeding veiliger, gezonder en smaakvoller is dan reguliere voeding. Enkele geven aan dat biologisch beter is voor het milieu en het welzijn van de dieren. Maar is dat ook zo?

Wat is biologische voeding?

De term biologisch verwijst naar de manier waarop bepaalde voeding geproduceerd is. Biologische voedingsmiddelen mogen geen kunstmatige toevoegingen bevatten, zoals kunstmatige zoetstoffen, conserveringsmiddelen, kleurstoffen en mononatriumglutamaat (E621). Ze worden doorgaans verbouwt met natuurlijke meststoffen en zonder het gebruik van chemicaliën, hormonen, antibiotica of genetische modificatie. Genetische modificatie is een techniek om de eigenschappen van planten, dieren, bacteriën, gisten of schimmels aan te passen door een stukje DNA van het ene organisme over te brengen naar een ander organisme. 

Voedingsstoffen in plantaardige producten

Verschillende onderzoeken laten zien dat biologische voeding veelal meer antioxidanten (beschermstoffen), vitaminen en mineralen bevat zoals vitamine C, zink en ijzer. De antioxidanten kunnen het lichaam beschermen tegen celbeschadiging. Een biologisch voedingspatroon (groenten, fruit, granen etc.) zorgt er daardoor voor dat mensen meer beschermstoffen binnen krijgen. Biologische planten krijgen geen pesticiden toegediend, waardoor ze meer antioxidanten (beschermstoffen) produceren om zichzelf te beschermen.

Voedingstoffen in dierlijke producten

Dierlijke biologische producten, zoals melk- en zuivelproducten, kunnen meer omega 3 vetzuren, ijzer, vitamine E en carotenoïden bevatten. Echter kan biologische melk minder selenium en jodium bevatten dan niet biologische melk. Een onderzoek toont aan dat biologisch vlees meer omega 3 vetzuren en minder verzadigd vet bevat dan normaal vlees. Een hoge inname aan omega 3 vetzuren wordt in verband gebracht met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten.

Gezondheidsvoordelen?

Er zijn onderzoeken die laten zien dat biologische voeding gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Biologische producten bevatten vaak meer beschermstoffen voor het lichaam, door het hoge gehalte aan antioxidanten. Dieronderzoeken lieten zien dat biologische voedingspatronen de weerstand, groei en voortplanting positief beïnvloeden. Een ander onderzoek onder kippen liet zien dat kippen met een biologische voedingspatroon slanker waren en een beter immuunsysteem hadden. Biologische voeding bij mensen wordt gelinkt aan een lager risico op eczeem en allergieën bij kinderen. Er is echter te weinig sterk bewijs beschikbaar om te kunnen bewijzen dat biologische voeding verantwoorder is dan normale voeding.

Biologische voeding

Biologische fastfood

Het betekent niet dat wanneer er biologisch op de verpakking vermeld staat, dat het product per definitie verantwoord is. Er zijn genoeg biologische producten, zoals bijvoorbeeld koeken, op de markt die veel calorieën, suiker, zout en verzadigde vetten bevatten. Deze producten zijn dan biologisch, maar niet verantwoord. Wanneer je wil afvallen is het ook niet aan te raden om deze producten te consumeren. Calorieën blijven calorieën en suiker blijft suiker.

Hoe herken je biologische voeding?

Een boer of producent die biologische voeding verkoopt moet aan strenge regels voldoen om te kunnen claimen dat de producten biologisch zijn. Als consument kun je biologische producten herkennen aan het EU-logo voor biologische productie. Het EU-logo voor biologische productie is voor alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn gemaakt. Het logo mag alleen op producten staan als het product voor minimaal 95% uit biologische ingrediënten bestaat. Bedrijven mogen naast dit keurmerk ook ander logo’s zoals het Nederlandse EKO-keurmerk op de verpakking aanbrengen.

Het EKO-keurmerk geeft aan dat het product afkomstig is van de biologische landbouw. Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruik. Boeren gebruiken ook geen genetische gemodificeerde zaden en veehouders hebben een diervriendelijke werkwijze.

Conclusie

Over het algemeen bevat biologisch voeding meer beschermstoffen dan normale voeding, maar er is nog onvoldoende bewijs dat het ook daadwerkelijk gezonder is.

Bronnen