fbpx

Tegenvallende weegresultaten met het warme weer?

You are here: Home / Tegenvallende weegresultaten met het warme weer?

Ayla Steegs-Janssen Diëtist PowerSlim

23 juli 2019

Het is heet in Nederland! Dat merken we aan van alles, veel dorst, zweten, warme slaapkamers en een tuin die we bijna dagelijks moeten sproeien. Maar misschien zie je dit ook wel terug op je weegschaal. Vanwege het warme weer kun je wat meer vocht vasthouden, waardoor je weegresultaten tegen kunnen vallen deze periode. Vocht heeft natuurlijk ook gewicht en hierdoor kun je een vertekend beeld krijgen op je weegschaal, waardoor het lijkt alsof je minder bent afgevallen. Maar maak je geen zorgen!

Het belangrijkste is dat jouw vetpercentage naar beneden gaat, want daar wil je tenslotte vanaf. Veel mensen zijn zo gefocust op de absolute kilo’s dat ze erg teleurgesteld kunnen raken als het getalletje op de weegschaal niet ver genoeg gedaald is. Focus je niet op het getal op de weegschaal, maar liever op het vet dat je verliest en de spieren die je dankzij eiwitten opbouwt. Door het verlies van vetmassa en de spieropbouw krijg je juist een mooi silhouet.

Als je vocht vasthoudt betekent dat, dat de verhoudingen in je lichaam dus tijdelijk uit balans kunnen zijn. Hierdoor kan je weegschaal aangeven dat je enerzijds qua kilo’s niet zo veel bent afgevallen, terwijl je anderzijds dus wel degelijk vet bent kwijt geraakt.

Tips om te voorkomen dat je vocht vast gaat houden en om vocht af te drijven tijdens de hete zomerdagen:

  • Drink voldoende. Dat wil zeggen 2 liter water per dag. Raak je een beetje uitgekeken op die saaie smaak van water? Natuurlijk kun je er ook iets aan toevoegen waardoor je water een lekkerder smaakje krijgt, zoals plakjes komkommer, verse munt (ook lekker in de thee) of schijfjes limoen of citroen.
  • Eet veel (vochtafdrijvende) groentes. Dit kunnen alle groenten zijn, maar in het bijzonder: bleekselderij, tomaat, komkommer, venkel en asperges. Kijk voor lekkere recepten met deze groentes eens op onze receptenpagina!
  • Neem voordat je naar bed gaat een (lauw)warme douche. Hierdoor gaan de bloedvaten openstaan en kan je je warmte beter afvoeren. Een koude douche vernauwt je bloedvaten, dus dit is niet aan te raden vóór het slapengaan. Drink voor het slapen gaan koud water. Hiermee koel je jezelf af van binnen, maar ook je transpiratievocht. Met dit vocht geef je je lichaam de kans om af te koelen.  
  • Beweeg voldoende. Dit stimuleert tevens de doorbloeding en ook je spieren, waardoor overtollig vocht afgevoerd kan worden. Doe dit wel op het minst hete moment van de dag, zoals vroeg in de ochtend of laat in de avond. Het beste kun je dan rustig joggen of gaan wandelen.
  • Leg je ledematen omhoog. Dit helpt om het overtollige vocht af te drijven, omdat het op deze manier beter kan wegstromen. Leg bijvoorbeeld een kussen onder je benen op bed of de bank. Als je juist vocht vasthoudt bij je armen of handen zorg dan dat die wat hoger liggen, bijvoorbeeld in een fijne stoel met hoge leuningen of gebruik hierbij ook een kussen.

Voor een betrouwbaar weegresultaat raad ik je aan om één keer per week op een vaste dag en tijdstip jezelf te wegen. Als je aan het PowerSlimmen bent dan doe je dit bij je coach en raad ik je aan om niet tussendoor thuis te wegen. Tussentijds thuis wegen en zien dat het cijfertje op de weegschaal niet daalt, kan je motivatie doen zakken. Bovendien zie je op jouw weegschaal thuis waarschijnlijk niet wat dat cijfer eigenlijk precies betekent.

Gaat het toch allemaal wat minder makkelijk in de zomer en tijdens deze hitte? Motiveer jezelf dan om gewoon te blijven doorzetten! Een tegenvallend resultaat is geen reden om de handdoek in de ring te gooien. Vertrouw in jezelf, met de hulp van jouw coach die voor je klaar staat. Ook al lonken de barbecues en terrasjes, nog steeds kun je genieten van de heerlijke zomer en tegelijkertijd een verantwoorde keuze maken. Straks zul je jezelf dankbaar zijn!

De zomer kan juist een uitstekend moment zijn om aan de slag te gaan met een gezonde levensstijl. Eerder schreven we een artikel over redenen waarom de zomer juist een goed moment is om te starten. Zo heb je met warm weer bijvoorbeeld vaak minder eetlust waardoor je gemakkelijker voor een salade of andere lichte maaltijd kiest. En die 2 liter water op een dag? Die haal jij ook met gemak!