fbpx

Soja- en glutenvrij, is dit nodig?

You are here: Home / Soja- en glutenvrij, is dit nodig?

Gitte Smolders Diëtist PowerSlim

28 oktober 2019

Onlangs hebben we besloten om zo veel mogelijk te streven naar een gluten- en sojavrij assortiment. Het is helaas niet mogelijk om dit voor heel het assortiment te realiseren. Ik kan me best voorstellen dat je je als lezer afvraagt wat onze beweegreden hiervoor is. Ik ga het je uitleggen in deze column. Lees je mee?

Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken en komen voor in bepaalde ingrediënten. De Europese Unie heeft bepaald dat de ingrediënten die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken op het etiket vermeld moeten staan zoals:

  • Glutenbevattende granen, zoals tarwe, spelt, kamut, rogge, gerst en haver
  • Ei
  • Vis
  • Pinda
  • Alle noten
  • Soja
  • Melk
  • Schaal- en weekdieren
  • Selderij
  • Mosterd
  • Sesamzaad
  • Sulfiet
  • Lupine

Allergenen zijn weer onder te verdelen in:

  • VoedselallergenenZij komen het lichaam binnen via eten zoals bijvoorbeeld soja en gluten.
  • InhalatieallergenenZij komen het lichaam binnen via inademing zoals bijvoorbeeld stuifmeelpollen of huisstofmijt.
  • ContactallergenenZij komen het lichaam binnen via contact met de huid zoals bijvoorbeeld cosmetica.

Bovengenoemde allergenen moeten altijd op het etiket vermeld staan, ongeacht hoeveel van de stof in het voedingsmiddel aanwezig is of met welk doel het gebruikt is. Het kan gaan om een ingrediënt, maar ook om een hulpstof bij de productie. Stoffen die van de allergenen gemaakt worden, moeten ook op het etiket vermeld staan.

Veel producenten kiezen er tegenwoordig voor om ook sporen van het allergeen of geproduceerd in een omgeving waar diverse allergenen aanwezig zijn, te vermelden. PowerSlim heeft er ook voor gekozen om dit te vermelden en waarschuwt op deze manier voor mogelijke kruisbesmettingen, ook al hoeft hier geen sprake van te zijn. Het vermelden van sporen is belangrijk voor mensen die zo heftig reageren op een voedingsmiddel dat er een levensbedreigende situatie kan ontstaan, zoals een anafylactische shock. Voor deze mensen is het van belang dat ook de sporen op het etiket vermeld worden.

Waarom soja- en glutenvrij?

Waarom kiest PowerSlim er dan voor om soja en gluten zoveel mogelijk te gaan vermijden, als er zo veel allergenen zijn? Dit komt omdat verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat glutenbevattende granen en soja twee van de meest voorkomende allergenen zijn. Daarnaast kreeg PowerSlim regelmatig de vraag vanuit de eindconsument en coaches of dat we meer producten konden ontwikkelen zonder soja en/of gluten erin. Om die reden heeft PowerSlim ervoor gekozen om, waar mogelijk, het grootste gedeelte van het PowerSlim assortiment soja- en/of glutenvrij te maken. Wij hebben momenteel 23 producten in het assortiment die soja- en/of glutenvrij zijn. De komende maanden zullen er meerdere producten volgen.

In mijn twee volgende columns zal ik jullie meer uitleg geven over soja- en glutenvrije producten. Be continued!