fbpx

Sinterklaas gourmet! Tips voor een verantwoorde gourmet

You are here: Home / Sinterklaas gourmet! Tips voor een verantwoorde gourmet

Gitte Smolders Diëtist PowerSlim

25 november 2019

Het gourmetstel wordt tijdens de feestdagen weer massaal tevoorschijn gehaald. Sinterklaas komt er weer aan en wat is nou leuker dan met zijn allen gezellig rondom de tafel te zitten en je eigen maaltijd te bereiden. Een groot feest voor de kinderen. Hoe vaak mogen zij immers zelf bepalen wat ze willen eten en het ook nog eens zelf klaarmaken? Gourmetten is vaak een groot succes, niemand hoeft uren in de keuken te staan en er is voor ieder wat wils. Weg met de keukenstress dus. Ook als je aan het PowerSlimmen bent kun je leuk, lekker en verantwoord eten. Wij hebben tien tips opgesteld om een avondje zorgeloos en verantwoord te genieten samen met vrienden en familie.

  1. Kies voor magere vleessoorten of ongepaneerde vis. Bijvoorbeeld: kipfilet, kalkoenfilet, hamlamp, rudertartaar, steak, varkensfilet, varkenhaas of een witvisje, zoals kabeljauw, tilapia of tong. 
  2. Koop geen kant-en-klare gourmetschotels. In kant-en-klare gourmetschotels zitten veelal de vettere vleessoorten met marinades of paneermiddel. Door zelf los vlees te kopen kun je dit voorkomen. Snijd bijvoorbeeld kip in kleine stukjes en marineer met wat olijfolie en (verse) kruiden.
  3. Maak lekkere spiesjes vlees of vis op satéprikkertjes, bijvoorbeeld met stukjes kip of bekijk het recept voor garnalenspiesjes onderaan dit artikel.
  4. In gourmetpannetjes kun je ook groenten bakken. Denk bijvoorbeeld aan courgette, champignons, tomaat, paprika, broccoli, boontjes, aubergine etc.
  5. Moet je (te) lang wachten tot dat je vlees of vis gaar is, zet dan ook snackgroenten op tafel zoals paprika, tomaatjes, wortel, bleekselderij, radijsjes en komkommer. Deze groenten zijn lekker om zo op te eten of om te dippen in een zelfgemaakte pesto, hummus en/of tzatziki. Wanneer er genoeg lekkere alternatieven op tafel staan kun je de stokbroodjes met kruidenboter makkelijker laten staan. 
  6. Zet een grote salade op tafel. Groenten zorgen ervoor dat je sneller verzadigd bent, waardoor je minder eet van het onverantwoorde.


  7. Pas op met de kant-en-klare sauzen. Deze bevatten meestal onnodig veel calorieën, suiker, zout en vet. Een verstandigere keuze is om zelf je sausjes te maken. Je kunt bijvoorbeeld je eigen tzatziki maken van Griekse yoghurt, geraspte komkommer, knoflook en wat peper en zout.  
  8. Probeer zoveel mogelijk brood achterwege te laten. Wil je toch graag brood, kies dan zo veel mogelijk voor de volkoren variant. Spreek van te voren met jezelf af hoeveel stukjes brood je eet en zet het brood pas op tafel als iedereen aan tafel zit. Je kunt natuurlijk ook de meerzaden bolletjes van PowerSlim in stukjes snijden wanneer je nog in fase 1 zit. Tip: besmeer de broodjes met olijfolie en knoflook en bak lekker krokant in je gourmetpannetje. 
  9. Wees zuinig met de hoeveelheid vet om je gourmetstel in te smeren. De meeste gourmetstellen hebben een goede anti-aanbaklaag, waardoor een klein beetje boter of olie voldoende is.
  10. Alcohol wordt vaak gedronken tijdens de feestdagen. Alcoholhoudende dranken bevatten echter veel calorieën. Kies daarom ook voor water bij het eten. Je kunt water meer smaak geven door een karaf te vullen met water, fruit, groenten en/of kruiden. Bijvoorbeeld water met komkommer, citroen en munt. Of wat dacht je van een lekkere winterse variant met kaneelstokjes en sinaasappel. In deze column staan nog enkele voorbeelden om water meer smaak te geven.  

Eet smakelijk!

Recept tip: maak eens deze lekkere gambaspiesjes voor op de gourmet. 

Gambaspiesjes recept gourmet