fbpx

De Powerslim Pannenkoek variant!

You are here: Home / De Powerslim Pannenkoek variant!

Gitte Smolders Diëtist PowerSlim

30 september 2019

Wanneer je tegenwoordig uiteten gaat kies je al snel voor een hip en trendy restaurant in plaats van een klassiek pannenkoekrestaurant. Echter zijn de afgelopen jaren het aantal restaurants, gespecialiseerd in pannenkoeken, ruimschoots toegenomen. De nieuwe restaurants hebben een metamorfose ondergaan. Ze voldoen aan de laatste ontwikkelingen en trends en zijn uitgesprokener dan de traditionele variant. Als echte pannenkoekliefhebster, dook ik in de wereld van de pannenkoeken. Bekijk hier de Powerslim Pannenkoek.

Traditionele pannenkoek

Wanneer ik in de literatuur duik zie ik dat de roots van de pannenkoek niet in Nederland, maar in China of Nepal ligt. Dit oude recept, bestaande uit boekweit, werd door kruisvaarders mee teruggenomen naar Europa in de 12e eeuw. Hieruit volgde een Nederlandse receptuur bestaande uit boekweit, water, melk, eieren, gesmolten boter en een vleugje bloem. De jaren die daarop volgende begon deze variant steeds meer te lijken op de variant die we nu kennen.

De traditionele pannenkoek bestaat uit meel, ei, melk en zout. Deze ingrediënten worden met elkaar gemixt tot een glad beslag en in een verhitte koekenpan met vetstof gebakken. Ze worden opgerold en met een zoete (fruit, (poeder)suiker, honing, kaneel) of hartige (spek en kaas) vulling gegeten. Dit kan zowel warm als koud.

Wat is verschil met vroeger?

Er is bewust gekozen om het roer volledig om te gooien en de traditionele formule in te ruilen voor een nieuwe ‘gezondere’ variant door geen suiker, zout en/of vet toe te voegen. Ook is het klassieke meel ingeruild voor een hippere variant zoals amandel-, kokos-, haver- of quinoameel aangevuld met groente, fruit en/of zuivel. Ook zie je steeds vaker pannenkoeken gemaakt van zoete aardappel op het menu verschijnen.

Gezond?

De traditionele pannenkoek is een goede vuller, maar een volwaardige maaltijd is het niet te noemen. Dit komt omdat het hoofdingrediënt witte bloem is, waar verder geen voedingsstoffen inzitten. Hierdoor bevat het product weinig vezels, vitaminen en mineralen, maar wel snelle koolhydraten. Deze snelle koolhydraten zorgen voor schommelingen in onze bloedsuikerspiegel. Na het eten van een traditionele pannenkoek, het liefst met een zoete vulling, zal je bloedsuikerspiegel dan ook snel stijgen.

De gezondere varianten bevatten doorgaans minder én gezondere meelsoorten, die aangevuld worden met eiwitten in de vorm zuivel of eiwitpoeders, groente en fruit. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat de pannenkoek meer voedingstoffen bevatten (vezels, vitaminen en mineralen), minder koolhydraten en meer eiwitten. Dit alles heeft een gunstiger effect op onze bloedsuikerspiegel. Hiermee bedoel ik, dat onze bloedsuikerspiegel minder snel zal stijgen. Hierdoor zijn we langer verzadigd en voorkom je overeten.

Hoe maak ik zelf een verantwoorde variant?

Je kunt zelf een verantwoorde Poweslim Pannenkoek maken door:

  • Vervang witte bloem in ieder geval door een volkoren variant, maar kies liever voor amandel-, kokos-, haver- of quinoameel.;
  • Gebruik kokosolie, olijfolie (voor te bakken en braden) of roomboter;
  • Kies voor groenten! Vul de pannenkoek met roerbakgroenten of beleg met spinazie en champignons of aubergine en tomaat;.
  • Liever zoet? Kies dan voor fruit, bijvoorbeeld een variant met warme appel en kaneel.

Let op! Bovengenoemde varianten zijn niet toegestaan in de eerste fases van PowerSlim, vanwege de koolhydraten.

De hippe pannenkoek en PowerSlim

Tijdens het PowerSlim programma letten we strikt op de koolhydraat- en eiwitinname. Dit doen we om ervoor te zorgen dat je in de vetverbranding raakt en gaat afvallen. Ook de verantwoorde Powerslim pannenkoek bevat, vanwege het meel en de fruitsoorten, vaak meer koolhydraten dan tijdens het programma is toegestaan. Wees niet getreurd. Met het nieuwe PowerSlim flensje appel kaneel, maar ook met het flensje appel karamel tover ik mijn favoriete ontbijtjes op tafel. Per fase heb ik één lievelingsvariant. Hopelijk worden jullie net zo enthousiast als dat ik ben!

Fase 1: Gevulde Powerslim pannenkoek met champignons en spinazie

Gevulde Powerslim pannenkoek met champignons en spinazie

298 kcal – 8,3g koolhydraten – 29,1g eiwitten – 14,8g vetten

Het recept bekijk je hier

Fase 2: PowerSlim flensje met gebakken kaneelappeltjes en karamel zeezout stroop

Powerslim Pannenkoek met gebakken kaneelappeltjes

274kcal – 15,4g koolhydraten – 20,3g eiwitten – 13,6g vetten

Het recept bekijk je hier

Fase 3: Powerslim pannenkoek met amandelen, pindakaas en banaan

Amandelpannenkoek

Ingrediënten:

  • 35 g amandelmeel
  • 1 ei
  • 100 ml melk
  • Snufje zout
  • 1 el pindakaas
  • ½ banaan in plakjes

Meng het amandelmeel met het ei, zout en de melk in een kom. Kluts goed met een garde totdat je geen klontjes meer ziet. Verhit 0,5 el olie of een klontje roomboter in een antiaanbakpan en bak de pannenkoek. Besmeer met de pindakaas en verdeel de banaan eroverheen.

Tip: ook lekker met wat cacaonibs of kokosrasp.

Op zoek naar meer Powerslim recepten? Bekijk, bereid en tast toe.