fbpx

Is een coach bij het afslanken een meerwaarde?

You are here: Home / Is een coach bij het afslanken een meerwaarde?

Ayla Steegs-Janssen Diëtist PowerSlim

9 september 2019

Heb ik een coach nodig of kan ik het wel alleen? Deze vraag stellen veel mensen zich op het moment dat zij aan de eerste (of zoveelste) dieetpoging beginnen. Dus laat ik de voor- én nadelen van een coach maar eens onder de loep nemen.

Is er noodzaak?

Als jij last hebt van je overgewicht, dan is er een noodzaak om daar iets aan te doen. Je motivatie is op topniveau, want je vóelt echt dat het tijd is om iets te veranderen.

Na enkele kilo’s voel je al verschil, je voelt je minder opgeblazen, je kleding zit losser, je voelt je al wat fitter en je slaapt beter. En ineens is die noodzaak om af te slanken weg.

Dat heeft vaak ook gevolgen voor de inspanning die je levert. Gedachten als: “Ach, één koekje kan nu wel, ik heb toch al flink mijn best gedaan.” en “Mijn broek zit toch al losser, dus ik mag iets minder streng zijn nu.”, saboteren de boel. Voor je het weet zit er weer een kilo aan.

“En dan is daar de grote demotivatie. Al die inspanning, al dat lekkers dat ik me ontzegd heb, voor dít resultaat?” Herken jij je in dit verhaal? Dan ben jij vast en zeker beter af met een coach. 

Voedingskennis?

Heb jij helemaal geen last van saboterende gedachten en val je makkelijk af, dan kun je op eigen kracht best een eind komen.

Let er wel op dat je ook voldoende voedingskennis hebt, zodat je op een gezonde en verantwoorde manier die kilo’s kwijtraakt en die niet ten koste gaan van je gezondheid. Weet jij wat je eet, ken je de samenstelling en de effecten ervan op je gezondheid en gewicht én weet je hoe een gezond voedingspatroon eruitziet? Weet je ook hoe gewichtsbehoud werkt? Zorg dus voor voldoende kennis.

Daarbij moet je waakzaam zijn voor ‘internet-waarheden’. Iedereen is vrij iets op internet te plaatsen. Dat wil echter niet zeggen dat ze de kennis hebben. Let dus op welke artikelen je vertrouwt en blijf kritisch! Is er een onderzoek vermeld. Is de auteur gediplomeerd arts, diëtist of voedingsconsulent? Kijk ook goed dat het niet om een advertentie in tekstvorm gaat, want dan is het informatie van een bedrijf en vaak gericht op verkoop.

Twijfel je of jouw traject wel goed is voor je gezondheid? Ervaar je zaken zoals hoofdpijn, een droge mond, haaruitval, etc.? Raadpleeg dan zeker een coach.

PS. Vertrouw je het niet helemaal? Raadpleeg dan altijd een arts. 

Heb jij alléén leren fietsen?

Je leerde lopen, met vallen en opstaan. Je ouders coachten je daarbij. Ze zorgden voor een veilige omgeving, ze hielden je hand vast tot je het alleen kon. Je leerde met een lepel eten (en pas veel later met mes en vork), dankzij de onophoudelijke coaching van je ouders. Ook op school was er een coach, een meester of een juf. In de sportclub, zwemles, studieclub, op je werk…. Overal werd/word je gecoacht.

Waarom zou dat bij een het aanleren van een gezonde levensstijl anders zijn? Iemand die van aan de kantlijn met je meekijkt, je steunt, begeleidt, bijstuurt, inspireert, focus leert houden, etc. 

Nadelen van coaching

Hier moest ik diep over nadenken! Maar ik heb er wel gevonden:

  • Je kunt je ‘eigen’ ding niet doen
  • Je moet wekelijks of tweewekelijks je coach bezoeken
  • Mogelijk is er een kostprijs

Voordelen van coaching

  • Je krijgt een boost aan motivatie
  • Je krijgt een programma dat echt werkt, ánders dus dan je ‘eigen’ ding, succesvoller ook
  • Je gezondheid ondervindt geen schade van een ongezonde afslankkuur
  • Soms is de coaching inbegrepen bij het programma, dan vallen die extra kosten meteen weg
  • Je leert je valkuilen vermijden
  • Je leert het gewicht ook stabiel houden na het afslanken
  • Je kan er alles kwijt, ook die eetbui van woensdagavond uit pure frustratie!
  • Je leert er veel over voeding
  • Je leert hoe het lichaam werkt
  • Je krijgt er tips
  • Je voelt je gesteund, je staat er niet alleen voor!

Eigenschappen van een goede coach

Een goede coach kan goed luisteren, zonder te (ver)oordelen. Hij, of zij, is meelevend en heeft kennis van voedingsleer. Dat is natuurlijk erg belangrijk als het gaat om afslanken en gezondheid. Hij (of zij) schreeuwt niet tegen je, maar geeft wel duidelijk richting aan jouw traject.

Een goede coach helpt jou, om oplossingen te zoeken voor jouw probleem!

Het besluit laat ik aan jou over! Wat vind jij? Is een coach bij het afslanken een meerwaarde?