fbpx

Inuline; goed voor je darmbacteriën

You are here: Home / Inuline; goed voor je darmbacteriën

Ayla Steegs-Janssen, Diëtist PowerSlim

10 juni 2019

Dat vezels onmisbaar zijn voor een goede stoelgang wist je (hopelijk 😉 ) al. Vandaag zet ik een van die vezels, namelijk de prebiotische en fermenteerbare vezel inuline, in het zonnetje. Gezonde darmen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Het grootste deel van je immuunsysteem zit namelijk in je darmen. Veel allergieën, acné, een gebrek aan vitamines en mineralen of zelfs een depressie kan zijn oorsprong in je darmen vinden.

Vertering

Nog even snel een biologielesje. Als je bij de avondmaaltijd lekker broccoli eet met een stukje zalm, dan worden die hele maaltijd fijngemalen en afgebroken tot opneembare brokjes voeding. De vertering begint al in je mond waarbij je speekselklieren spijsverteringsenzymen aanmaken om alles zo klein mogelijk te maken zodat het via je slokdarm naar je maag kan worden vervoerd. In je maag wordt het eten gekneed en gemengd met maagsap. Vanuit je maag komt het voedsel in kleine beetjes in de dunne darm. Als die helemaal gezond is wordt alle vitamines en mineralen opgenomen. Ook vezels (die lekker veel in groenten zitten) leggen deze weg af en de meeste komen onverteerd in je dikke darm terecht waar het zich dient als voedsel voor jouw miljoenen bacteriën die daar leven. Zo ook inuline.

Inuline: voeding voor je darmbacterieën

Inuline heeft een belangrijke functie in ons lichaam: het is namelijk een prebioticum. Dit wil eigenlijk letterlijk zeggen; voeding voor je darmbacteriën en dit zorgt voor een betere overleving van de goede bacteriën. Hierdoor kun jij jouw eten beter verteren en het draagt bij aan betere stoelgang. Door een betere opname van voedingsstoffen (goede vertering) heb je ook minder kans op ‘foute’ bacteriën die voor allerlei klachten zorgen zoals krampen, diarree en obstipatie. Verder draagt inuline ook nog bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel.

Inuline heeft dus een aantal belangrijke functies in ons lichaam:

  • Het is een zogenaamd ‘prebioticum’: het zorgt in onze darmen voor een betere overleving van goede bacteriën. Hierdoor krijgen we een betere stoelgang, een betere verteringscapaciteit, een betere opname van voedingsstoffen, minder kans op ‘foute’ bacteriën in onze darmen;
  • Inuline zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Hierdoor ervaar je weinig tot geen honger en voorkom je de beruchte ‘zin om te snaaien’ momenten.

Wil je ook profiteren van de voordelen van inuline? Je kunt deze vezel terugvinden in ui, knoflook, prei, asperge (deze zijn allemaal geschikt voor fase 1) en in artisjok, schorseneer, aardpeer, pastinaak (geschikt vanaf fase 2) en zoete aardappel (vanaf fase 3). Inuline kun je ook als poeder kopen en kun je als poedersuiker gebruiken. Lekker op het flensje appel karamel of de american pancakes.

Tip:

Wanneer je meer producten gaat met inuline dan kan er tijdelijk winderigheid en een opgeblazen gevoel ontstaan. Voeg deze voedingsmiddelen daarom geleidelijk toe aan je voedingspatroon om je darmen eraan te laten wennen. 

Inuline poeder op een pannenkoek