fbpx

Het vinden van een ‘nieuw’ ritme

You are here: Home / Het vinden van een ‘nieuw’ ritme

Ayla Steegs-Janssen Diëtist PowerSlim

30 maart 2020

Ik moet eerlijk bekennen dat ik een beetje uit mijn doen ben de laatste weken. Ik ben er wel achter dat ik stiekem wel houd van een beetje van een vast ritme. Met name met een peuter van twee jaar. Ineens zit je dagen binnen en is je eettafel ook je werkplek geworden. Ook de paaseitjes, gekregen van mijn schoonmoeder, roepen nu de hele dag naar me, terwijl dit eerst alleen in de avond was. Natuurlijk is het zoveel mogelijk thuisblijven en -werken voor een goed doel en mag ik ook niet klagen, nu we gelukkig nog gezond zijn. Maar lastig is het wel en ik merk dat ik behoefte krijg aan een nieuw vast ritme. Voor structuur in de dag en om een gezond eetpatroon aan te houden.

Wat helpt mij hierbij?

Zorg dat je de dag begint met ‘vaste taken’

De wekker staat om een vaste tijd, omdat mijn vriend gewoon moet werken. Dan ruim ik gelijk de vaatwasser uit zodra we beneden zijn en ga ik samen met mijn dochter ons gezonde ontbijt maken. Ik probeer daar veel in af te wisselen, maar favorieten zijn:

 • Warme havermout met kokosmelk, stukjes peer, paar rozijnen en wat kaneel
 • Volkoren muesli met Griekse yoghurt en soms met stukjes appel of banaan
 • Banaan-ei pannenkoekjes met een theelepel pure pindakaas en wat kokossnippers.

Maak een dagplanning

Voor kinderen is dit sowieso fijn. Ze zeggen niet voor niks: rust, reinheid en regelmaat. Ik merk dat dit voor ons heel goed werkt nu we de hele dagen thuis zijn. In het begin van de ‘quarantaine’ ging ik voor de ‘go with the flow’. Na een tijdje merkte ik dat ik daardoor steeds langer in mijn joggingbroek bleef rondhangen, met mijn haar in een knot en om 10 uur eens dacht van ik zal mijn tanden maar eens poetsen. Het heeft mij geholpen om gewoon het ritme van een normale werkdag aan te houden. Dus in de ochtend na het ontbijt:

 • Wassen, tanden poetsen, haren doen, eventueel een make-upje als ik zin heb;
 • Knutselen, spelen of even naar buiten in de tuin
 • Fruitpauze (met wat yoghurt of nootjes erbij voor de eiwitten)
 • Stukje fietsen of wandelen naar de speeltuin (denk aan de 1,5 meter afstand!)
 • Lunch
 • Peuter naar bed en mama nog even werken
 • Daarna kijken we even televisie, spelen we nog wat (in de tuin) en als ik ga koken krijgt mijn peuter een groentesnack zoals paprika, komkommer of tomaatjes
 • Diner
 • Peuter op tijd naar bed. Het is tenslotte geen vakantie en je lichaam is het best gebaat bij vaste tijden voor naar bed gaan en opstaan. Dit geldt voor iedereen 😉

Om je een handje te helpen hebben we een dagschema opgesteld dat je zelf kunt invullen. Voor jezelf en eventueel voor je kinderen. Zo kun je zowel je werkzaamheden als je eetmomenten inplannen. Voor jonge kinderen kun je met pictogrammen werken zodat zij het ook begrijpen.
Door gezond en op vaste momenten te blijven eten zorg je ervoor dat je verzadigd bent en niet valt voor andere verleidingen. Wanneer je ook je werk, beweging en momenten voor ontspanning inplant zorg je ervoor dat je je makkelijker houdt aan een goed dagritme. Daarnaast weten de kids precies wat ze wel en niet kunnen doen. In de ochtend gamen op de Playstation? Nee, daar is in de middag tijd voor ingepland, in de ochtend is het tijd voor huiswerkopdrachten. Download het dagschema hier.

Hoe zorg je dat je gezond blijft eten?

Het beste is om zo min mogelijk naar de supermarkt te gaan. Dus ik zorg dat ik hele uitgebreide en gezonde boodschappenlijstjes maak zodat ik maar 1 of 2 keer per week naar de supermarkt hoef. Zorg voor verse en diepvries groenten, vers fruit, volkoren brood (genoeg voor in de vriezer) etc. En bedenk voor de hele week wat je wil gaan eten. Kijk eens voor inspiratie op koolhydraatarme recepten op onze website. Zorg dat je voor tussendoor ook altijd snackgroentes in huis hebt.

Zorg ervoor dat je genoeg drinkt

Voldoende blijven drinken is belangrijk, zorg ervoor dat je ook thuis genoeg water blijft drinken. Voor mijzelf staat altijd een glas water op tafel en voor mijn dochter staat haar beker water ook altijd binnen handbereik.

Blijf in beweging

Zorg ervoor dat jullie samen iedere dag blijven bewegen. Wij gaan regelmatig naar buiten of ik zet een liedje op en we dansen samen door de kamer. Heb je oudere kinderen? Wat dacht je van een leuke kids workout op YouTube iedere middag, een hindernis parcours in de tuin of een wedstrijdje wie zo snel mogelijk naar de andere kant van de tuin rent, en terug. Kunnen ze meteen even hun energie kwijt, en jij ook 😉  En heel misschien willen ze zelfs wel meehelpen in het huishouden!

Positieve mindset

Het helpt mij gelukkig heel veel dat het zonnetje schijnt. Je kunt daardoor makkelijker af en toe even naar buiten en in huis kijkt het ook altijd een stuk vrolijker als de zonnestralen binnenvallen. Ook is mijn huis nog nooit zo schoon geweest. Qua eten is er van de ene kant meer verleiding, maar van de andere kant ook minder:

 • Je gaat nu (als het goed is) minder vaak naar de supermarkt en komt dus ook minder vaak in de verleiding iets ongezonds te kopen.
 • Heb jij normaal gesproken op je werk bijna iedere week wel een jarige collega met de daarbij behorende taart? Fijn dat je daar nu in ieder geval geen nee tegen hoeft te zeggen.
 • Waar je normaal gesproken moe thuis komt van je werk en je maar snel een maaltijd op tafel knalt, heb je nu veel meer tijd om lekker en gezond te koken.
 • Spit die oude kookboeken nog eens door of struin het internet af naar lekkere en gezonde recepten. Tip: doe het samen met je gezin en kies iets wat je allemaal lekker lijkt. Succes gegarandeerd!